Thursday, May 13, 2010

Bercuti Ke Surabaya







































Aduhai...lama sungguh tak update..blog ni....
Kesibukan melanda...haaa..ni lah jadinya...

Tapi yang bestnya...pada 3 - 6 Mei 2010 hari tu...ayu gi bercuti bersama hubby...kira honeymoon la tu... for our anniversary yg ke 18 tahun....Alhamdulillah...nak ikutkan bln 6 nanti...tapi dah dpt tiket promosi awal...so pegi jelah bln 5...

Alhamdulillah...seronok sgt...melihat ciptaan Ilahi yg begitu menakjubkan di Gunung Bromo daerah Surabaya...nak ke Gunung Bromo tu jauh...kira-kira 4 ke 5 jam dari Surabaya...

MasyaAllah...cantik sungguh pemandangan kat sana...cuacanya begitu dingin...lbh krg 10 ke 8 darjah celcius...maklumlah org Malaysia kulitnya mmg tak tahan sejuk macm tu...apa lagi siap bawak slimut gi atas tu...sejuk sgt...

Sampai je di kwsn chalet...dlm pkl 2.30pagi..kami smpai lmbat di Juanda Airport...flight delay...So sampai je...kat kwsn Bromo tu dah sejuk gak...semua org kat situ pakai baju tebal sgt...so...dlm pkl 4pg d org kejutkan untuk ke puncak Bromo bagi melihat matahari naik sekitar pkl 5pg waktu Indonesia...pegi ke puncak manaiki jep yg d sewa khas...sampai je..di puncak terasa sgt sejuk mcm nak krem segala kakitgan...hubby lak batuk2...sian dia...mula2 tu...kami ni mcm susah nak bernafas sbb terlampau sejuk pg tu...kalau berckp mcm keluar asap dr mulut...tapi bila dah duduk jap...baru lah kami ok...tengok lah matahari mula naik...Ya Allah mmg engkaulah pencipta yg Agung..cantik sungguh...
Lebih krg 1 jam di atas kami turn ke bwh..msh sejuk...masa naik suasana gelap tak nmpak apa2..bila turun dah cerah..ha..nmpaklah pemandangan kat situ..sekali lagi Ya Allah cantiknya...mcm gunung2 d situ...Subhanallah mmg tak terkatalah kami masa tu...suasana hijau d merata tempat...


Satu pengalaman yg tak boleh d lupakan...naik kuda...rasa kalakar pun ada..takut pun ada...maklumlah tak pernah...naik kuda tu..untuk sampai ke bekas kawah gunung berapi yg pernah meletup pd tahun 2000...

Kawan2 bolehlah tengok gambar2 kami di sana...pegi sana semua penat masalah rasanya hilanglah...hapening betul...cuma gambar bershopping je tak ambk sbb..masa memborong tu..tak ingat nak ambk gambar...

9 comments:

Suria said...

Salam,
Cantik ya bromo..nak tanya dok hotel mana ya? Semlm brp costnya? Supir guna agent mana? Brp lak costnya? Byk soalan ni thanks..

ayuz said...

Waslm...kalau di surabaya tak ingatlah nama hotelnya...tapi kalu di bromo tu...Lava hotel...mahal sikit tapi puas hati...kami x guna agent...just ambil supir je...namanya pak ashirin...bagus supir ni...jujur n baik..tak ambk kesempatan langsung...alim orgnya...tapi lupa la...no tel nya...nanti saya cuba cari name kad dia...add la saya di face book..Seri Ayu..

sayabijaksana said...

Salam kak.mggu dpn sy nk ke surabaya tp blum booking hotel lg.igtkn nk jgk pergi ke bromo.mcm menarik!.boleh bg tips2 skit.maklumlah 1st time nk pergi sana.

Shadzila said...

Salam..boleh tak kalau saya nak dapatkan no supirnya

LaiLa Emas said...

salam...boleh dapatkan kontek no supirnya?

Raden Khirotdin said...

salam..menariknye gambar kt gunung bromo tu..saya nk pegi ke sana bulan mei ni..boleh sy dapatkan contact number supir dr sis?

go 2020 said...

Salam
yg nak datang jakarta,bandung,jogja,semarang,surabaya
bolih add me on fb:RoundJava
wshap +6285868639988
If luck,InsyaAllah saya ( nizam ) will drive for ur group

Hepi Tour said...

Assalamualaikum..
Jika ada rekan rekan yang hendak berkunjung ke Bromo, Surabaya, Malang Batu sile hubungi saya, saya siap sedia hantar tuan tuan puan puan ke destinasi. saye sedia rent car dan pakej bromo yang best price. sile hantar message ke email yanuararafat04@gmail.com atau WhatsApp +6287819033600. Terima Kaseh

dya said...

SLM SIS...ade nombor pak ashirin

Post a Comment